Your search results

LEEGSTANDWET

In bepaalde gevallen is het als eigenaar van een woning interessant om uw woning (tijdelijk) te verhuren in plaats van te verkopen. Bijvoorbeeld als u te maken hebt met dubbele lasten omdat u eigenaar bent van twee woningen en op deze manier uw lasten wilt verlichten. Een andere reden kan zijn dat de woning op dit moment niet de prijs opbrengt die u in gedachten hebt en u besluit niet te verkopen maar te gaan verhuren. Tevens kan het zo zijn dat u uw huis (tijdelijk) wilt verhuren bij wijze van verkoopstrategie. Dit is een combinatie van verhuur én verkoop.

Wat de reden ook is dat u uw huis wilt verhuren, u bent hiervoor bij ons aan het juiste adres!

Het verhuren van een woning is namelijk een activiteit waar meer bij komt kijken dan alleen het vastleggen van een contract met een huurder. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of verhuur is toegestaan en welke vorm van verhuur voor uw het meest geschikt is.

Zo is verhuur op basis van de Leegstandwet één van de mogelijkheden. Het voordeel van deze manier van verhuren is dat u huis te koop blijft staan en wij tussentijds een geschikte huurder kunnen zoeken. Daarnaast heeft de huurder die op deze basis van u huurt veel minder rechten dan bij andere vormen van verhuur. Er zijn wel enkele voorwaarden aan deze manier van verhuren verbonden, één hiervan is dat er toestemming van uw bank voor nodig is.

Leegstandwet:

  1. woonruimte in een gebouw
  2. woonruimte in een te koop staande woning
  3. woonruimte in een huurwoning die gesloopt of gerenoveerd gaat worden
  4. kantoorpanden die verbouwd zijn tot woonruimte

De aanvraag van de tijdelijke verhuurvergunning kost € 170,-

 

Huurperiode is voor maximaal 5 jaar en de vergunning kan niet worden verlengd. De oude woning moet wel leeg staan en uw hypotheekverstrekker moet akkoord zijn met de verhuur. De hypotheekverstrekker kan voorwaarden stellen aan zijn toestemming. Bijvoorbeeld dat u de huurpenningen gebruikt om de hypotheek verder af te lossen.
Handige Links:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopwoning/woning-tijdelijk-verhuren

https://www.haarlem.nl/tijdelijke-verhuur-bij-leegstand/